Malika to w polskiej gastronomii znak firmowy dobrze rozpoznawalny od Gdyni po Zakopane, od bieszczadzkich połonin po Góry Stołowe. Charyzmatyczna i budząca powszechną środowiskową sympatię szefowa kuchni młodość spędziła w północnej Afryce i gorące smaki Maghrebu są znakiem rozpoznawczym jej restauracji. To kuchnia, która odpowiada na marzenia chłodnego północnego wschodu Europy o tropikalnych nocach i dniach. Zaczynamy od sałatki fattouch z bakłażanem, chrupkami z pity i pomidorami. Floryści niech kontynuują posiłek z tradycyjnym tajinem, czyli glinianym naczyniem do zapiekania z pokrywką w kształcie stożka. W jego wnętrzu znajdziecie duszoną dynię, ziemniaki i szereg innych warzywek. Zwolennicy diety tradycyjnej odkryją orientalny urok ragout z wątróbek podanych w puchatym naleśniku. A potem talerz grillowanych kiełbasek z kebabem i ryżem z rodzynkami i migdałami. Wszystkich zaś pogodzi semifredo ze śnieżnobiałymi wiórkami oryginalnej chałwy. Kuchnia Maliki jest pełna przyjaźni, dobrej energii i mądrości Orientu, otula nas ciepłem i sympatią.

Instagram Macieja Nowaka: https://www.instagram.com/maciejnowak.instagirl/

ZAMÓW KOLACJĘ W RESTAURACJI